Un blog despre bucuria de a trăi într-o casă curată, fără alergeni şi sănătoasă. Pentru noi şi pentru copiii noştri. Cu minim de efort şi cheltuieli. Despre cum putem fi mândri de casa noastră. Şi acum şi peste 30 de ani.
Google şi-a făcut datoria şi v-a adus aici. Postaţi comentarii, abonaţi-vă, distribuiţi sau criticaţi. Părerea dumneavoastră contează!!!

23 ian. 2014

CIUPERCILE DIN CASA NOASTRĂ

Guest post scris de Emod

Vă rog să mă credeţi, băiatul ăsta ştie cu ciupercile. Dacă nu mă credeţi intraţi la el pe blog. Dar să-l lăsăm să ne povestească...
Unii spun că curăţenia şi ordinea merg mână în mână!
Igrasie
 Aşa o fi, voi ce ziceţi? Poate fi curat într-o casă dar în acelaşi timp dezordine? Eu aş spune că dacă este dezordine, înseamnă că avem multe lucruri împrăştiate neatinse de multă vreme, ceea ce implicit înseamnă că sub/pe ele s-a adunat praful şi este vremea să apelăm la Radu... deci, implicit nu este curat în acea încăpere. Greşesc până aici? Dacă nu, atunci aş continua cu partea "murdară".
De fapt nici nu aş numi-o "murdară" ci mai degrabă improprie traiului confortabil, fiindcă aspectul despre care vreau să vă vorbesc are mai puţină legătură cu praful, dar mult mai multă cu condiţiile în care trăim zi de zi în casele noastre. Şi atunci să trecem la subiect. Aşa cum noi, oamenii avem nevoie de anumite condiţii de mediu să fie satisfăcute ca să putem duce un trai confortabil, la fel şi ciupercile au nevoie de  "aceleaşi condiţii de mediu" să fie satisfăcute ca să se poată stabili şi dezvolta în condiţii care să le asigure perpetuarea speciei. Bine-nţeles ele au nevoie de alte condiţii de mediu, dar voiam să subliniez partea cum că şi ele au nevoile lor.
Culmea este că aceste condiţii necesare dezvoltării ciupercilor în casele noastre le-o oferim chiar noi prin neglijenţă, necunoaştere, ignorare ... iar când apar ciupercile ca şi "chiriaşi", ne panicăm; ba chiar mai mult, în unele cazuri de excepţie este prea târziu de a mai face orice. V-am arătat Untul vrăjitoarei (Dacrymyces palmatus) cum că poate să vă "bată" la uşa casei; cum Ceşcuța de domiciliu (Peziza domiciliana) poate gusta din carpeta moștenită de la "mama" de care nu vrem să ne despărțim nici în ruptul capului ...

Un alt invitat de-al nostru poate fi Ciuperca lacrimogenă (Serpula lacrymans), zis si putregaiul uscat care este o ciupercă interesantă deoarece pentru dezvoltarea sa are nevoie atât de materie organică cât şi anorganică. Este actualmente cea mai agresivă/destructivă ciupercă întâlnită in casele noastre. Dar însumând cele prezentate, toate au fost ciuperci ale căror miceliu sau rod le vedem foarte bine cu ochiul liber. Dar nu toate ciupercile sunt atât de "mari". Marea majoritate a ciupercilor sunt de dimensiuni mici, dar care pot face mult mai mult rău decât să ne distrugă casa. Aici mă gândesc însăşi la sănătatea noastră. Despre ce este vorba?

Mucegaiurile. Deşi mucegaiurile cresc şi descompun materia organică peste tot în natură, prezenţa lor poate fi vizibilă cu ochiul liber doar atunci când se dezvoltă o colonie de mucegai. Aş începe cu preferatele noastre, care sunt vreo 80 la număr, dar acest număr e foarte mic comparativ cu cele dăunătoare sănătăţii noastre. Penicillium roqueforti, Penicillium camembertii, Penicillium candidum cunoscute din brănzeturile atât de renumite (gorgonzola, roquefort, camembert ...); Cladosporium cellare (mucegaiul negru sau mucegaiul de pivniță) împreună cu Botrytis cinerea (mucegaiul nobil) înnobiliează vinul Tokaji, atât de apreciat datorită aromei sale unice; Penicillium chrysogenum și
Penicillium notatum sunt folosiți pentru a obţine antibioticul atât de cunoscut sub numele de Penicilina G ... si lista poate continua.
Însă nu toate mucegaiurile sunt atât de prietenoase şi apreciate, majoritatea ne afectează sănătatea, este cazul și cu Aspergillus flavus, care poate trece ca şi parazit însuşi la om, unde îşi continuă ciclul de viaţă în interiorul corpului, producând aspergiloza intracraniană, o boală gravă de multe ori fatală. Dar nu vreau să vă sperii, nu voi continua lista cu specii şi efecte ci mai degrabă cu alte aspecte legate de mucegaiuri.
Ştim cu toţii unde le întâlnim: în primul rând pe mâncarea veche sau nepăstrată în condiţii adecvate, iar lupta contra ei este foarte ușoară: pur şi simplu scăpăm de mâncarea alterată. În al doilea rând şi poate mai important se manifestă prin ceea ce numim noi igrasie. Este mult mai dăunătoare deoarece nu putem scăpa de ea peste noapte, când o vedem, deja e instalată de mult şi ne-a degradat deja confortul ... lupta împotriva ei cere mult timp, răbdare şi nu în ultimul rând informare.

Ştim cu toţii că nu afectează doar pereţii ci se poate extinde pe mobilier, covoare, saltele, orice obiect din zona infectată, inclusiv îmbrăcămintea, crează un disconfort olfactiv şi partea cea mai periculoasă este împrăştierea sporilor în aerul din încăpere, ceea ce nu se vede cu ochiul liber, dar o inhalăm, expunîndu-ne în primul rând bolilor de plămâni care pot duce la foarte multe complicaţii.
O tratare a pereţilor sau zonelor infectate cu soluţie de clor ce vă va recomanda orice comerciant este doar o soluţie de moment care va şterge pata de mucegai de pe perete, dar nu vă scapă şi de problemă, în câteva săptămâni ciuperca se va dezvolta ca şi până atunci. Zugrăvirea peste este o greşeală şi mai mare. Singura soluţie eficientă de a scăpa de aceste tipuri de ciuperci este eliminarea condiţiilor propice dezvoltării acestora prin: aerisirea bună a încăperilor, folosirea dacă e cazul, inclusiv a dezumidificatoarelor, evitarea pe cât posibil a uscării hainelor în interiorul casei, aerisirea bună a băilor după folosire și prevenirea creerii condiţiilor de umiditate ridicată în încăperi.
Cele de mai sus sunt măsuri atât preventive cât şi de eliminare, dar eliminarea igrasiei trebuie să fie în paralel cu folosirea substanţelor ce elimină şi/sau împiedică dezvoltarea acestor ciuperci. O singură măsură luată nu este îndeajuns niciodată în lupta contra acestor ciuperci.
La articolul lui Emod eu aş mai avea de adăugat doar că sistemul de curăţenie Kirby vă poate ajuta la tot ce a scris el mai sus.

18 comentarii:

  1. Totuși, se spune că, odată intrată igrasia în pereți, n-o mai scoți cu nimic...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Există totuşi metode chiar şi în cazul contaminării în masă. Kirby poate ajuta până în cazul unei contaminări medii!

      Ștergere
    2. igrasia ia nastere ca urmare a umezelii din pereti, este adevarat ca se scapa greu de asa ceva dar tocmai de aceasta am si subliniat ca este nevoie de rabdare si cunoastere. Incepi cu eliminarea sursei de umezeala si implicit dupa aliminarea acesteia vei scapa si de ciuperci.

      Ca sporii vor ramane prezenti in pereti? Nu mai conteaza, deoarece daca peretele este uscat, ciuperca nu se va mai dezvolta ... elimina cauza si scapi si de efect, nu asa se zice? degeaba te lupti cu efectul.

      in paralel cu eliminarea sursei de umezeala care va dura mult in timp, nu se face peste noapte, folosesti Kirby, solutii de eliminare a ciupercii (pe baza de clor) ... dar tot ceea ce inseamna solutie chimica, elimina doar ciuperca pe moment, nu si cauza.

      Ștergere
    3. Emod, deoarece articolul acesta nu este despre Kirby, nu voi face acum o divagaţie despre cum lucrează el la mucegai. Întradevăr eliminarea umezelii este esenţială pentru rezultate pe termen lung!

      Ștergere
  2. De acord, chimicalele nu sunt o soluție viabilă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt total de acord cu tine, articolul nu este despre Kirby, dar trebuie sa recunosti, face parte din igiena casei, si chiar daca indirect dar are legatura cu ceea ce am scris

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur că are, dar e plin restul blogului de Kirby! :)

      Ștergere
    2. De exemplu dacă nu ar exista anumite tipuri de mucegai care descompun pielea descuamată şi firele de păr acarienii din casă ar face foamea! :) Practic aceste mucegaiuri de care vorbesc pregătesc mâncare pentru acarieni!

      Ștergere
  4. Pana solutionati problema definitiv, puteti folosi SAVO Antimucegai. Eu l-am incercat si este destul de bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kirby, are soluţii mai bune:) Pe termen scurt face treabă Savo! Mulţumim!

      Ștergere
  5. Exact despre ce vorbeam si eu, dar n-am vrut sa pomenesc nume de chimicale. Orice magazin de chimicale asta va recomanda ca si solutie definitiva pentru igrasie, dar daca l-ai folosit, stii ca practic doar "spala" mucegaiul de pe perete, urmand ca peste 2-3 luni sa trebuiasca sa dai din nou pentru ca n-ai eliminat cauza...

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu daca este adevarat, dar am auzit ca mucegaiul si igrasia de pe pereti iese decat daca arzi peretele respectiv.

    Repet ca nu stiu sigur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, nu eşti departe! :) Dar să nu speriem lumea! :)

      Ștergere
    2. Daca arzi perete respectiv practic il usuci fortat. acelasi procedeu l-am descris si eu dar pe cale mai naturala. Nu in totdeauna avem la indemana aceasta solutie.

      Ștergere
  7. Ma ia groaza cand citesc lucrurile astea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui să te ia hărnicia, nu groaza! :)
      Sau dacă vrei să scapi mai uşor ia-ţi un Kirby!

      Ștergere
    2. Articolul nu a avut nici o intentie de a speria lumea si la urma urmei asta e regula de baza a naturii: invinge cel mai puternic sau iscusit. De ce sa nu fim noi acestia?

      Ștergere

Nu fiţi sfioşi ! Dar cu atenţie !
Comentariile anonime nu le public !